despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

miercuri, 30 martie 2011

Astazi a venit primavara!



   Pentru mine abia astazi a venit primavara!.....adica in momentul in care am putut sa-mi umplu narile cu miros de pamant reavan, sa-mi admir primele flori ale sezonului si sa-mi beau cafeaua afara  in zumzet de albine, catarate prin branduse si zambile parfumate,  sub razele placute ale soarelui de primavara....
.....de-a lungul anilor, mi-am dat seama ca primavara e anotimpul meu preferat, e atat de preferata ca datorita ei iubesc si iarna.......ca doar fara
iarna nu ar mai fi primavara!
   Nu e nimic mai placut pentru mine, dupa luni intregi de hibernare, decat sa incep sa-mi ingrijesc gradina, sa-mi impodobesc ghivecele cu flori de primavara, sa-mi urmaresc semintele din rasaduri cum scot capul la lumina.....caut orice pretext numai sa-mi scald din nou mainile in pamant.
  Asa ca, am profitat din plin de aceste zile frumoase, de primavara autentica, pentru a-mi imfrumuseta casa si sufletul, petrecand ore in sir, in aer liber, amenajand si trebaluind cate si mai cate (cine sta la casa, stie despre ce vorbesc) pana la epuizare fizica (dar o epuizare  placuta)......
  Pentru cei mai novici in ale gradinaritului,  vreau sa ofer si cateva amanunte mai clare vis-a-vis de activitatile si plantele specifice acestui sezon.....astfel.....primele flori ce pot fi plantate incepand cu momentul in care se topeste zapada, sunt panselutele....ele rezista cu succes noptilor mai reci, sunt deosebit de frumoase chiar daca au florile mici reusesc sa atraga toate privirile!.... se gasesc intr-o mare diversitate de culori, sunt usor de ingrijit (trebuie doar sa le rupeti florile ofilite), au o perioada de inflorire de durata (daca sunt bine ingrijite, fac flori si dupa inceputul verii), pot infrumuseta deopotriva straturi sau ghivece, iubesc umezeala dar nu excesul de apa si un ultim amanunt, deloc de neglijat, sunt destul de accesibile ca si pret.
   Inainte de toate, nu uitati sa pregatiti ghivecele folosite pentru noul sezon si anume splalati-le cu o perie cu apa si otet.....asta pentru sanatatea viitoarelor plante!
   Sunt  multe alte feluri de flori de primavara, dar cele mai rezistente si cunoscute la noi sunt  brandusele(ele sunt cele mai timpurii, infloresc la putin timp dupa ghiocei), lalelele, narcisele si zambilele, toate au flori incantatoare si ne vor fi companioni de incredere pana la sfarsitul lui mai.......toate aceste flori se inmultesc prin cepe si e indicat sa fie plantate din toamna, insa daca nu ati facut-o
mai aveti o sansa, acum pe piata au aparut ghivece cu aceste flori in prag de inflorire si nu va ramane decat se le puneti in pamant si le aveti multi ani de acum inainte, singurul dezavantaj e ca sunt mai scumpe decat daca ati cumpara cepele toamna.
   Tot acum, in timp ce admiram vestitorii primaverii, trebuie sa pregatim straturile si sa plantam florile cu bulbi care infloresc vara, iar cand dispare pericolul de inghet sa descoperim si sa curatam tufele de trantafiri...... tot acum e musai sa dati pomii fructiferi cu var pe tulpina si sa greblati gazonul pentru a-l elibera de firele uscate si a face loc celor noi....... iar daca aveti si un loc pe nume "gradina de legume" sigur stiti ca acum e momentul in care se pune in pamant samanta de morcov, ceapa, spanac, usturoi, ridichi, marar si patrunjel, iar in rasadnita semintele de ardei si rosii.....eu de exemplu fac doar rasaduri de rosii cherry, pe care le pun la incoltit in jurul datei de 15 martie, restul le cumpar de la producatori specializati, din piata nu pentru ca poti avea surprize neplacute(vorbesc din experienta).
   Desi pare multa munca, daca iti place este o munca frumoasa, cu multe satisfactii si  face bine si la trup si la suflet!....si la final va ofer cateva fotografii cu primele flori din curte mea.

  

                    Bineinteles ca cei mai harnici au fost ghioceii....au aparut pe la inceputul lui martie

                                     

   cat despre ''Erica'' ca sa mai spun....ea infloreste pe la inceputul lui ianuarie, este prima floare a    anului.....daca nu este zapada!


Rasadurile de rosii la doua saptamani de la insamantare



primele branduse...




panselute multicolore....in ronduri langa lalele ce asteapta cuminti sa infloreasca




intr-o cioata de lemn, scobita ca un ghiveci

o panseluta ce-i tine de urat unei zambile...

 in ghivece....



o pansea si o primula au sarit in ''cestile de cafea''!

                Sa aveti o primavara incantatoare!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Cel mai complet website unde gasesti bijuterii Hello Kitty.

Anonim spunea...

Best underwear website to
get Calvin Klein at undereamed price.
Please visit http://www.chilotick.com. Transport all over the world !

Anonim spunea...

Cool resource! Thanks for maintaining it. Keep posting that way.

VIVIANA spunea...

Thanks for the feedback and appreciation!

Anonim spunea...

Hello people! Does anyone know where I can get additional information on this topic?