despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

luni, 23 aprilie 2012

Gateau au chocolat pentru Electrolux la o Cina Regala


  Cand am primit invitatia la acest proiect si lista cu retetele, din care sa aleg una preferata, am stiut, din prima privire, alegerea mea si anume Gateau au chocolate, in primul rand pentru ca-mi place la nebunie si mai apoi pentru ca am devenit destul de stapana pe situatie, asta facandu-l de mai multe ori.... insa, necazul meu e ca traducerea denumirii din franceza, respectiv- prajitura cu ciocolata- a acestei minuni gastronomice, este destul de simplista si vaga, nu te indeamna sa incerci, nu te provoaca cum o face in varianta englezeasca - Chocolate lava cake si ma
mir eu cum de  francezii nu au dat dovada de mai multa imaginatie...dar ce vorbesc eu?...sa zicem ca ar trebui s-o denumim si in limba noastra, asa incat din titlu sa i se dezvaluie toate calitatile, adica "Prajitura cu multa ciocolata, cu exterior crocant si cu un miez fin si moale care contrasteaza asteptarile si care curge si se dezvaluie incet spre incantarea fericitilor consumatori".....oricum, recunosc, nu prea mi-a iesit si astept de la voi variante mai inspirate!

Ingrediente:
(pentru 6-8 portii)

- ciocolata amaruie 250g
- unt 175 g
- oua 5 buc.
-zahar 200g
- faina 5 linguri
optional - chilli 1 sau 2 buc

Reteta propusa o gasiti aici  in varianta originala, insa, eu am folosit aceleasi ingrediente, dar am schimbat putin din modul de preparare, adaugand sau eliminand anumiti pasi, astfel incat sa folosesc ceea ce am invatat experimentand aceasta reteta...in plus am adaugat 2 chilli tocati (fara seminte) pentru a da un plus de personalitate si tupeu preparatului.




Intr-un vas se topeşte untul si ciocolata la bain-marie, care unt e musai sa fie de 82% grăsime iar ciocolată cu o concentratie de min 70% cacao, asta pentru a creste şansele de reuşita a preparatului...la final se adauga ardeiul iute, se amesteca pentru a se activa iuteala apoi se ia de pe foc.
Ouăle întregi  se bat bine cu zahăr fin cu ajutorul unui mixer pana - cel putin - isi dublează volumul, apoi se amestecă in compozitia de ciocolata, iar la final se incorporează faina.




Se ung formele cu unt si se tapeteaza cu cacao, apoi se umplu cu compozitie cam pe trei sferturi si se lasă la frigider aprox. 1 ora.



Se aduce cuptorul la 200 grade si se coc timp de 10 min... cand sunt gata, se scot din cuptor, se lasă 1 min., apoi se răstoarnă.
Am considerat ca s-ar potrivi de minune sa le asociez, cat sunt fierbinţi,  cu îngheţată de vanilie si piure de zmeura ( zmeura cu puţin zahăr se lasa la foc mic vreo 10 min iar cand se raceste se  paseaza cu un blender)


Savurati!

Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!

20 de comentarii:

DiaMar bucataria galbena spunea...

Ce bine arata si ce bune sunt.Pup!

Ramona Alina spunea...

Ce bunã e!!! mmmm...

coco spunea...

bunaaaaaaaaaa...!!!! cred...dupa cum arataaa :)

Cristina spunea...

Super apetisanta!

VIVIANA spunea...

Fetelor, ma bucur ca va plac si voua!
si va multumesc de aprecieri!

Fancy Cake spunea...

Ti-a mai ramas o portie?

VIVIANA spunea...

FancyCake - nu mi-a ramas, da'se face destul de rapid...daca sunt solicitari! Te pup!

Maria spunea...

Felicitari!!Tare buna:X!

The Wandering Oltean spunea...

"Prajitura cu multa ciocolata, cu exterior crocant si cu un miez fin si moale care contrasteaza asteptarile si care curge si se dezvaluie incet spre incantarea fericitilor consumatori".. Ha ha ha .. funny!!! Arata bine!

Top Cuisine avec Lavi spunea...

Arata foarte bine! Un preparat regal!

Fab Chef spunea...

Apetisant!

simplu si bun spunea...

Buna,suna foarte interesant...ce rol are frigiderul?Dorim sa "se lase" compozitia,in scopul de a mai domoli cresterea la cuptor?
Noi suntem mai noi in aceasta lume minunata ,dar va asteptam cu drag pe la noi!Multa bafta la concurs!
O zi minunata,Daiana

TeoBucatar spunea...

Superba prezentarea,imi place!

Antonina spunea...

Ciocolata!! hmm buna rau! Multa bafta!! pupici

Dorina spunea...

Ciocolatoasa de mine nu poate lipsi ...delicioasa prajitura asta .

angela spunea...

buna,
am concurat si eu in aceasta competitie.fiind foarte curioasa ce au facut colegii mei de concurs, am cerut celor de la Electrolux lista integrala a participantilor. daca te intereseaza ti-o pot transmite si tie.
o zi buna,
angela
Mygarden17.blogspot.com
http://www.facebook.com/AtelierulDeRetete

VIVIANA spunea...

Angela- mersi frumos de vizita si de informatii...esti draguta, dar am si eu lista de la Electrolux.

VIVIANA spunea...

Daiana- trucul cu frigiderul il stiu de la un bucatar de exceptie si are rolul de a pastra miezul moale dupa cele 10" de stat in cuptor...ms de vizita si va doresc succes si inspiratie!

Jayanthy Kumaran spunea...

wow..looks scrumptiously tasty
new to your space..
lovely space you have
happy following you.;)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite

Alice Kitchenette spunea...

Tare apetisant, super prezentare! Succes!