despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

sâmbătă, 31 decembrie 2011

Muschi de vita, sparanghel si sos olandez langa un pahar de sampanie...meniu de "La multi ani"



   M-am gandit sa va propun un fel principal pentru masa de revelion, un fel simplu si usor, dar realizat din ingrediente deosebite...adica muschiul de vita care e apreciat de multi (sunt si eu in gasca asta) drept cea mai rafinata si gustoasa bucata de carne dintre toate bucatile, sparanghelul, care la randul lui e considerat un fel de rege al legumelor si ambele impreunate si incununate cu un sos rafinat care sa le scoata in evidenta calitatile....si anume, sosul olandez.




 Ingrediente:

- muschi de vita 3 rondele /pers
- sparanghel 6-7 fire/pers

pentru sosul olandez:
- apa 2 linguri
- otet alb 2 linguri
- piper alb
- 2 galbenusuri
- unt 150g
- zeama de la o jumatate de lamaie

Muschiul de vita se prepara la gratar sau intr-o tigaie neaderenta dupa preferinta, mai in singe sau mai bine facut, bineinteles asezonat cu sare si piper...alte condimente nu va recomand, pentru ca ar acoperi gustul carnii.
Sparanghelul de curata de cotorul lemnos si se fierbe, de preferat la aburi, cam 3 min.
Treaba cu sosul olandez e putin mai complicata dar nu imposibila, va trebuie putin mai multa rabdare si incredere....eu il asociez cu facutul maionezei, adica nu va fie frica ca se taie, pentru ca si el se poate repara, cu un galbenus sau cu zeama de lamaie, asadar,
- intr-o cratita mai mica se pune la fiert apa, otetul si piperul, sfaramat mai grosolan ( eu am ales mojarul) si se lasa la foc mic sa clocoteasca cam 3 min, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit.



- teoretic lichidul se strecoara, dar eu am ales sa nu, pentru ca imi place mult piperul.
- se adauga galbenusurile, unul cate unul, in lichid si se bate energic cu telul.
- cratita se aseaza deasupra unui vas cu apa care fierbe, fara a atinge apa, e suficient aburul si se amesteca continuu pana se ingroasa si devine cremoasa.
- se ia de pe abur si se adauga untul topit putin cate putin, cam cum adaugi uleiul la maioneza.
- la final se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.


Asezati pe farfurie si ...


Pofta buna si bucurie!


Savurati!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!

12 comentarii:

Cristina spunea...

La multi ani cu sanate si bucurii in noul an!

Oana spunea...

La multi ani!

maria elena spunea...

An Nou fericit, cu sanatate, belsug si impliniri!

Mitinita spunea...

La multi ani si sa ai parte numai de bucurii! Te invit cu mult drag la Dulce Romanie (http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/provocarea-lunii-ianuarie-2012-dulce.html)

Ramona Alina spunea...

Forte finã friptura ta, am sa pregãtesc si eu! La multi ani!

VIVIANA spunea...

Va doresc tuturor un an plin de dragoste si inspiratie...si va multumesc din inima de urari!

VIVIANA spunea...

Mitinita - mersi de vizita si de urari si cu drag o sa-ti onorez invitatia!

coco spunea...

chiar imi place sparanghelul , nu am mancat decat la gratar , dar este bun ! un an fericit :)

Sidy spunea...

Iti doresc multa sanatate si fericire si sa ti se implineasca toate
dorintele in noul an 2012. Doamne ajuta!
La multi ani !

FLORY spunea...

Lamulti ani sanatosi si fericiti!

Haplea spunea...

O combinatie super reusita!

TeoBucatar spunea...

la un asa meniu nu pot decat sa iti doresc multa sanatate si multe impliniri anul acesta!
Mii de pupici!