despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

marți, 16 noiembrie 2010

O delicatesa din Croatia- Tocanita cu peste, scoici si creveti

    Vara asta am hotarat sa vizitam Croatia...nu se mai putea....toata lumea lauda peisajul si conditiile de acolo, daca-l intrebai pe nenea google iti arata niste imagini de vis, asa ca am studiat un pic cam ce ar fi de neratat, am facut rezervari pe net si am pornit la drum...si.... totul a fost la nivelul asteptarilor...dar lucrul despre care nu vorbise nimeni si care a fost adevarata surpriza placuta, a fost mancarea...da, o mancare bineinteles mediteraneeana, dar savuroasa, asa cum nu prea mai intalnesti in locurile sufocate de turisti.

    Astfel, am descoperit un fel de mancare delicios dar si surprinzator, asa cum nu am mai intalnit niciunde si nici nu as fi crezut vreodata ca se poate si anume sa mananci scoici si creveti cu....mamaliga...nu radeti....intai incercati si apoi mai vedem....
    Asa ca hai sa nu va mai fac curiosi si sa ne pornim la bucatarie....
 O sa avem nevoie de:  - 4 feluri de peste de mare sau ocean 
                                    (musai de apa sarata-eu am gasit chefal,stavrid,barbun si biban) cam 1,5-2 kg
                                  - creveti 500g
                                  - scoici 1 kg
                                  - ulei de masline
                                  - ceapa taiata pestisori cam 5 bucati daca sunt mari
                                  - suc de rosii 500ml
                                  - lamaie 2 buc
                                  - patrunjel verde 2 legaturi
                                  - usturoi o capatana
                                  - sare si piper


  Intai de toate se curata pestele se taie bucati si se lasa la marinat cu sare, sucul de la lamai, ulei de masline, usturoi si o legatura de patrunjel netocat....daca se poate peste noapte e perfect, daca nu ajunge si 4-5 ore.

Se pune ulei de masline intr-o cratita mai larga si se caleste usor ceapa, iar dupa 5 min se adauga sucul de rosii si se mai fierbe inabusit inca 10 min. Se adauga bucatile de peste (fara crengile de patrunjel), sucul de la marinata strecurat, se pune capacul si se fierbe la foc mic 10 min. Acum e momentul sa adaugam crevetii si scoicile, sare, piper si se mai lasa pe foc inca 5-10min.

 Evitati sa amestecati pentru a nu se rupe pestele, in caz de nevoie scuturati oala, iar daca ramane fara zeama adaugati juma'de cana de apa calda.
 La final adaugati patrunjel tocat si serviti cu mamaliga calda si musai un vin alb sec!...si inca ceva.....din aceste cantitati va ies cam 6 portii de "oameni flamanzi"!!!

 Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurativa de bucate alaturi de oameni dragi!


Un comentariu:

Anonim spunea...

ce bine arata abia astept sa fac si eu maine ca am cumparat fructele de mare deja:D..ms mult ptr retete am mai facut deja una de aici...sper sa mai postezi retete noi...ms mult o seara placuta