Multi ani nu am facut papanasi, asta pentru ca, desi ador sa fac dulciuri in casa, nu imi place sa-mi bag mainile in aluaturi.....ma multumeam sa comand cateodata la restaurant si de cele mai multe ori primeam niste gogosi imbunatatite....insa, spre norocul meu, de vreo3-4 ani iubitul meu sot a descoperit si el placerea bucataritului...culmea....a framantatului de aluaturi, printre multe altele.....astfel incat, mai ales in lunile reci, facem destul de des niste papanasi deliciosi....vorba unui prieten de-al nostru care spune, de fiecare data cand ii mananca, "astia sunt cei mai buni pe care i-ati facut!"
Asadar haideti sa incepem cu ingredientele:
- 500g branza de vaci - 250g faina
- 2 oua
- 100g zahar
- 2 g bicarbonat de sodiu
- 50g gris
- coaja de lamaie, un pref de sare
iar pentru decor smantana si dulceata de afine
Se amesteca branza cu faina, ouale batute, zaharul, bicarbonatul, coaja de lamaie (eu am inlocuit-o de data asta cu esenta de lamaie) sarea si grisul pana cand totul e bine omogenizat.
Daca aluatul rezultat vi se pare prea moale nu va speriati....asa trebuie sa fie pentru ca papanasii sa iasa pufosi.
Pentru a modela papanasii presarati pe o planseta faina, luati cu lingura din compozitie si faceti o minge(ca de tenis) apoi cu degetul presati pe mijloc pana strapungeti mingea si invartiti.....vor rezulta niste inele, deasemenea mai modelati si niste bilute pe post de capac.
Acum e momentul sa puneti ulei (un pic mai mult) intr-o tigaie si sa puneti inelele si capacelele la prajit abia cand uleiul e bine incins, dupa 3-4 min le intoarceti si pe partea cealalta, iar cand sunt gata le scoateti pe prosoape de hartie sa se scurga uleiul. Cat sunt fierbinti se monteaza pe farfurie astfel: se aseaza un inel iar in interior se pune dulceata de afine, deasupra se toarna o lingura de smantana, se aseaza si gogosica pe post de capacel, se decoreaza cu un plus de dulceata si.....Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu