Particip cu reteta aceasta la concursul organizat de Electolux, Pasion4Cooking goes national, cu tema "Retete traditionale Moldovenesti si Bucovinene"....
de ce am ales acest preparat?...pai, sunt mai multe motive, in primul rand, pentru ca acest fel de mancare e specific zonei in care locuiesc si in care am crescut, respectiv, Moldova; pentru ca gustul si aceste arome sunt parte din copilaria mea, anii petrecuti la bunicii mei au ca numitor comun prezenta mamaligii pe masa, zi de zi, iar varianta asta de pregatire a mesei reprezenta la acea vreme o iesire din rutina si
este in continuare esenta a ceea ce este mai bun in gospodariile de la tara, este o incununare a gusturilor traditionale pe fruntea mamaligii, este o varianta ce combina 2 feluri de mancare destul de obisnuite pe masa
taranului roman mai de la munte, adica laptele cu mamaliga ca felul 1 si mamaliga cu ou, branza si ceva carnuri provenite de la porcul din dotare, ca fel de baza....un alt motiv ar fi ca de combinatia asta fericita, mi se face dor din cand in cand si cum inca nu se afla la mine pe blog, probabil astepta acest moment si apoi e un fel de mancare potrivit vremii de afara, consistenta si puterea ei te face sa strabati mai usor prin zapada si ger...
Asadar, va trebuie:
-malai - 300g
-lapte dulce - 1 litru
-unt - 30g
-branza de putina ori de nu aveti, e buna si de burduf - cam 200g
-carnat si sunca cat va tine foamea si mamaliga
-oua - cate unul sau doua de caciula, dupa cum va ingaduie ficatul
si musai la final un toi de rachiu pentru a face digestia mai usoara!
Intr-o tigaie puneti sunca si carnatul taiat felii, la prajit, la foc domol se se rumeneasca si se se scurga bine grasimea.
Puneti laptele in ceaun, cu un praf de sare (nu multa, daca aveti branza foarte sarata) si cu untul, pentru mamaliga, apoi puneti-l pe foc;
Cand da sa fiarba, adaugati malaiul in ploaie in timp ce amestecati energic, lasati sa fiarba vreo 10 min, timp in care mai amestecati din cand in cand, apoi adaugati branza, amestecati pana se incorporeaza complet, si rasturnati mamaliga intr-un castron.
Asezati deasupra sunca si carnatii, faceti si cate un ochi pentru fiecare si gata!... chemati poporul la masa!
Si-mi aduc aminte ca, mai mereu, bunica aseaza alaturi o strachina cu lapte acru pe post de garnitura, dar si pentru a face puzderia de grasimi mai usor de suportat, asa ca, de simtiti pe plac combinatia, faceti si voi la fel, de nu, nu-i bai!
Pofta buna!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!
25 de comentarii:
Doamne cat imi place mie mancarica asta , dar aici nu am nici branza potrivita , nici carnatii , nici slaninuta . Imi ramane doar de poftit cand vad pe la altii . Bafta la concurs !
Mancare traditionala, foarte buna!! Succes!! Pup!
Multa bafta! Uite ca ma rascolesti cu amintirile... si eu mancam asta cand mergeam in vacanta, la rude!
Bafta multa!!!
Dorina - macar virtual, gasesti la mine!
Adela - mersic!
Bafta multa Viviana,iti tin pumnii!
Teo - iti multumesc frumos!
Cristina - te inteleg, pentru a mine a fost primul gust ce mi-a venit in minte cand am auzit tema!
Multa bafta si tie! :*
Mișto rău de tot preparatul tău!
Cred că ai foarte mari șanse de câștig!!!
Baftă!
Miha - multumesc la fel!
Marcel - venind din partea ta, iau afirmatia drept un compliment! Mersi frumos!
Succes si tie! Deja am inceput sa salivez...mi-e o foame.
bafta!
Dana;
Alice;
multumesc la fel si voua!
Cat de bine arata mancarica!Bafta multa!
yami,yami chiar daca e ora tarzie m-as arunca sa pap o portie!!!mult succes!!
Ca la mama acasã!!!pup si succes:)
Cred ca este cea mai buna mancare,cea traditionala.Bafta.Pup!
Mama, ce bine arata...!!! La cit sint eu de bolnava, cred ca as bobina o farfurie intreaga si m-as pune pe picioare... Bafta multa !!!
Mersi fetelor, de urari si de vizita!
Daniela - Multa sanatate!!
Buna mancarica ta si iti doresc succes la concurs.
Nu ma mai uit la calorii ca prea fain arata !!!
Delicios ce vad eu aici.
Bafta la concurs .
Te tzuc !
Trimiteți un comentariu