despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

joi, 5 mai 2011

Tort de mere


   Daca e sa-l intrebati pe sotul meu, care-i al mai bun tort dintre toate torturile care s-au experimentat pe la noi prin bucatarie pana acum..... raspunsul e rapid si categoric....tortul de mere ..... nu stiu daca minte sau nu, dar mai zice si ca mie imi iese cel mai bine si ca atare, plina de atatea complimente si infoiata ca un curcan mandru si increzator, cu oarece  regularitate, ma apuc sa fac acest tort, savuros si deosebit ca si
gust, dulce si racoritor in acelasi timp si in plus....e si un tort destul de simplu......oricum rezultatul e mereu acelasi......un desert cu care nu ai cum sa dai gres chiar si la o masa cu pretentii!
 

Ingrediente

- mere cca . 8 buc, daca sunt mari
- zahar 1/2 cana
- unt 50g
- scortisoara

Pentru blat - 4 oua
                 - zahar - o cana
                 - ulei - 6 linguri
                 - faina - o cana
                 - zahar vanilat, praf de copt
Pentru sirop - apa, zahar, rom, vanilie si scortisoara
Pentru ornat - smantana - cam 5-600g
                   - zahar pudra dupa gust
                   - intaritor de frisca - 2 plicuri


                                              Spalati si curatati merele de coaja si de cotor

Intr-o forma de tort sau o cratita, puneti 5-6 linguri de zahar, asejati merele, in locul cotoarelor puneti cate un cubulet de unt, presarati scortisoara macinata si dati la cuptor pana ce merele devin usor translucide


in acest timp, pregatiti aluatul ca de pandispan pentru blatul tortului ....adica separati ouale, bateti albusul spuma, adaugati zahar, galbenusul, vanilia, praful de copt, uleiul si la final, faina.


Cand sunt gata merele, turnati peste ele compozitia, in strat subtire si uniform, avand grija sa trageti merele spre interiorul vasului.....dupa care dati din nou la cuptor, pana se coace blatul (faceti testul cu scobitoarea, pentru a afla cand e gata)


Cand e gata, scoateti din cuptor si rasturnati imediat tortul pe platou, dupa care lasati la racit cateva ore, chiar si peste noapte, apoi pregatiti un sirop din apa -sau suc de mere daca aveti la indemana- zahar, rom, vanilie, scortisoara si ce mai doriti, si insiropati tortul (cand s-a racit) din abundenta

Bateti smantana cu zahar  si cateva plicuri de intaritor, ornati tortul cum va lasa imginatia si sa-l mancati sanatosi!

Pofta buna!

Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!

Un comentariu:

felis spunea...

Si sotul meu toto tortul de mere il prefera!!..