Desi este o reteta veche,de pe vremea bunicii, la modul cel mai propriu cu putinta, incercata de zeci de ori, de fiecare data cand fac aceasta prajitura mirosul de migdale al cremei imi invadeaza casa si simturile si-mi aduce aminte de copilarie, de bucuria cu care asteptam sa monteze bunica prajitura ca noi sa putem sterge resturile cremei de pe
oala si de dezamagirea pe care o simtem cand ducea prajitura in camara si ne anunta ca abia maine e de mancat......
La prima lectura poate parea o reteta complicata si de durata, dar nu e deloc asa, e nevoie de putin mai multa organizare, sa aveti ingredientele la indemana, mai multe vase....si cuptorul incins......asa ca haideti la treaba!....mai trebuie sa precizaz ca aceste cantitati sunt pentru o tava de aragaz.
Ingrediente:
pentru foi
- 500g faina
- 100g unt
- 2 oua
- 200g zahar
- 2 linguri cacao
- 1 ligura smantana
- un varf de lingurita de bicarbonat
Cu toate aceste ingrediente se face o coca, din care se obtin 2 foi, ce se coc pe fundul tavii, in cuptorul incins la 180 grade cam 10 min. .......nu uitati sa puneti hartie de copt sau daca nu aveti sa ungeti tava cu ulei si sa tapetati cu faina
pentru blat:
- 4 oua
- 250g zahar(pudra)
- 7 linguri de apa
- 250g faina
Se face o compozitie clasica se pandispan si anume se separa ouale, se freca galbenusurile cu zahar iar cand arata ca o crema se apa si mai apoi faina.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se adauga usor la compozitia cu galbenus.....se tapeteaza tava cu hartie de copt (aceiasi, doar ca de data asta in interior) se aseaza compozitia si se da la cuptor.
pentru crema:
- 1 litru lapte
- 200g zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- 100g unt
- esenta de rom si de migdale
Se fierbe laptele (daca este pasteurizat doar se aduce la punctul de fiebere)
Se amesteca bine faina cu zaharul - in acest fel crema nu o sa faca cocoloase - si se adauga peste laptele fierbinte amestecand energic, se da la foc mic pana se ingroasa.
Se da la racit, iar cand e doar calduta se amesteca bine cu untul si esentele...
Acum ca avem totul pregatit trecem la asamblatul prajiturii.....folosim aceiasi tava....
asezam o foaie,
apoi jumatate din crema
apoi blatul
peste blat cealalta jumatate de crema
si la final foaia cu cacao
Acum acoperiti prajitura cu hartie si/sau un prosop, puneti-i un fund de bucatarie deasupra, peste el o greutate si nu umblati la ea pana in ziua urmatoare.....cand va fi frageda si va arata asa:
Va doresc sa prajituriti cu drag si sa aveti pofta!!!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurativa de bucate alaturi de oameni dragi!
2 comentarii:
Si eu fac aceasta prajitura, dar cu crema de vanilie si glazura deasupra :) dar imi place si varianta ta! Te pup!
DeliciousF. - sunt sigura ca e buna si in varianta ta, insa eu asa am mostenit reteta de la bunica!
Te pup si eu si te mai astept1
Trimiteți un comentariu