despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

joi, 16 decembrie 2010

Chec cu visine si nuci

    Ador dulciurile facute in casa! .... iar Craciunul e momentul de rasfat si la acest capitol.....fie ca sunt retete mai vechi, ale caror aroma imi aduce aminte de copilarie, sau retete mai noi, mai sofisticate, placerea ce mi-o aduce prepararea lor e identica, iar mirosul cu care se imbraca casa e fantastic si nu se poate cumpara de niciunde......asadar urmatoarele postari sunt dedicate acestor delicii ce ne fac sarbatorile dulci!
   Observ in ultimul timp o aplecare a preferintelor oamenilor spre lucrurile simple, primare si cred ca e
firesc acest lucru, e normal sa cautam sa ne regasim cumva echilibrul in aceste vremuri in care totul se desfasoara cu viteza sporita.....si cred ca aceste lucruri simple, cum ar fi sa-ti inviti in bucatarie copilul sau sotul si impreuna sa faci cea mai simpla prajitura (daca timpul nu-ti permite mai mult), te fac sa petreci clipe minunate, nepretuite si mai apoi sa oferi in dar, printre altele, pritenilor la care mergi de Craciun un platou cu prajituri facute-n casa ta.....asta-i spiritul Craciunului din punctul meu de vedere!

   O sa incep aceasta serie dedicata dulciurilor de sarbatori cu cea mai simpla reteta, care nu are cum sa nu-ti iasa si cu care nu ai cum sa nu-ti impresionezi musafirii:

            Chec cu visine si nuci
     Ingrediente pentru un chec:
 - oua 4 buc
 - zahar 1 cana - eu folosesc zahar fin pt ca topeste mai repede
 - faina 1 cana
 - ulei 6 limguri
 - apa rece 2 linguri
 - praf de copt 1/2 plic
 - cacao
 - zahar vanilat 1 plic
 - rom
 - nuci
 - visine
 
  Separati ouale; albusurile se bat spuna cu un praf de sare dupa care se adauga zaharul si se continua pana   ce se topeste zaharul.....


 Se adauga galbenusurile, uleiul, apa rece (pentru ca sa nu se lase checul atunci cand umblam in cuptor) praful de copt, vanilia si romul si se amesteca pana se omogenizeaza complet amestecul, apoi se adauga faina....este posibil sa mai fie nevoie sa adaugati inca 1-2 linguri de faina (asta e in functie de tipul de faina) la final trebuie sa aiba comsistenta unei smantani groase si sa faca bule de aer la suprafata.



Acum e momentul sa pregatim tava, adica sa o tapetam cu hartie de copt, iar hartia sa o ungem cu putin ulei.....punem compozitia in tava si nu uitati sa pastrati putin pentru a amesteca  cu cacao


Visinele sunt optionale, dar va sfatuiesc sa nu le omiteti, eu le pun de vara in congelator pachete mici pt asa ceva, dar daca nu aveti gasiti  in comert visine congelate fara samburi......oricum inainte de a le pune peste chec e bine sa le tavaliti prin faina sa nu lase sirop


Nuci puneti dupa cat va lasa gustul si pofta si asezati-le dupa cum va lasa imaginatia



              Restul de compozitie amestecati-o cu o lingurita de cacao si adaugati-o deasupra pe lung




Taiati cu o foarfeca hartia in exces de pe marginea tavii si dati checul la cuptorul incalzit la 180-190 grade(cand va apucati de facut compozitia e bine sa dati drumul si la cuptor)
cam 45 min., incercati cu o scobitoare daca este copt in interior, daca scobitoarea iese curata inseamna ca e gata.




                                                                      Sa aveti pofta!


       Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurativa de bucate alaturi de oameni dragi!

Un comentariu:

Anonim spunea...

O reteta forte buna,bine explicata ,frumos ilustrata; reusita garantata!E adevarat,nimic nu se compara cu mirosul din casa cand se pregatesc prajituri de sarbatori!