Observ in ultimul timp o aplecare a preferintelor oamenilor spre lucrurile simple, primare si cred ca e
firesc acest lucru, e normal sa cautam sa ne regasim cumva echilibrul in aceste vremuri in care totul se desfasoara cu viteza sporita.....si cred ca aceste lucruri simple, cum ar fi sa-ti inviti in bucatarie copilul sau sotul si impreuna sa faci cea mai simpla prajitura (daca timpul nu-ti permite mai mult), te fac sa petreci clipe minunate, nepretuite si mai apoi sa oferi in dar, printre altele, pritenilor la care mergi de Craciun un platou cu prajituri facute-n casa ta.....asta-i spiritul Craciunului din punctul meu de vedere!
O sa incep aceasta serie dedicata dulciurilor de sarbatori cu cea mai simpla reteta, care nu are cum sa nu-ti iasa si cu care nu ai cum sa nu-ti impresionezi musafirii:
Chec cu visine si nuci
Ingrediente pentru un chec:
- oua 4 buc
- zahar 1 cana - eu folosesc zahar fin pt ca topeste mai repede
- faina 1 cana
- ulei 6 limguri
- apa rece 2 linguri
- praf de copt 1/2 plic
- cacao
- zahar vanilat 1 plic
- rom
- nuci
- visine
Separati ouale; albusurile se bat spuna cu un praf de sare dupa care se adauga zaharul si se continua pana ce se topeste zaharul.....
Se adauga galbenusurile, uleiul, apa rece (pentru ca sa nu se lase checul atunci cand umblam in cuptor) praful de copt, vanilia si romul si se amesteca pana se omogenizeaza complet amestecul, apoi se adauga faina....este posibil sa mai fie nevoie sa adaugati inca 1-2 linguri de faina (asta e in functie de tipul de faina) la final trebuie sa aiba comsistenta unei smantani groase si sa faca bule de aer la suprafata.
Acum e momentul sa pregatim tava, adica sa o tapetam cu hartie de copt, iar hartia sa o ungem cu putin ulei.....punem compozitia in tava si nu uitati sa pastrati putin pentru a amesteca cu cacao
Visinele sunt optionale, dar va sfatuiesc sa nu le omiteti, eu le pun de vara in congelator pachete mici pt asa ceva, dar daca nu aveti gasiti in comert visine congelate fara samburi......oricum inainte de a le pune peste chec e bine sa le tavaliti prin faina sa nu lase sirop
Nuci puneti dupa cat va lasa gustul si pofta si asezati-le dupa cum va lasa imaginatia
Restul de compozitie amestecati-o cu o lingurita de cacao si adaugati-o deasupra pe lung
Taiati cu o foarfeca hartia in exces de pe marginea tavii si dati checul la cuptorul incalzit la 180-190 grade(cand va apucati de facut compozitia e bine sa dati drumul si la cuptor)
cam 45 min., incercati cu o scobitoare daca este copt in interior, daca scobitoarea iese curata inseamna ca e gata.
Sa aveti pofta!
Un comentariu:
O reteta forte buna,bine explicata ,frumos ilustrata; reusita garantata!E adevarat,nimic nu se compara cu mirosul din casa cand se pregatesc prajituri de sarbatori!
Trimiteți un comentariu