Am mostenit obiceiul ca de 9 Martie sa se faca in casa Mucenici(sau Sfinti), asa ca nu exista in capul meu alternativa de a cumpara sau de a manca pe la apropiati.......e musai sa miroasa in casa mea a coca coapta, miere si nuci si nu ma intelegeti gresit, nu ma plang, doar ca mi-e greu sa fac putini si pentru ca-mi ies foarte buni(scuzati-mi lipsa de modestie - e doar adevarul-adevarat)......greu e sa te opresti din mancat!.....de fapt
sunt buni nu doar datorita mie, ci si sotului meu, pentru ca la noi in casa el e sef peste ''aluaturi framantate'' si cum la Mucenici aluatul e cel mai important e clar ca el merita laudele, chiar daca e munca de echipa. De-a lungul timpului am intalnit si incercat multe retete, cu aluaturi pretentioase, ca de cozonac sau cu siropuri mai elaborate, dar in final am ramas fidela celei din copilarie si anume, cea cu aluatul simplu, de paine, pentru ca astfel mi se pare ca se evidentiaza mai bine gustul de miere si nuca.
Ingrediente:
- faina 1 kg
- drojdie 2 cuburi
- miere
- nuci macinate
- zahar
Se pune faina intr-un castron, in mijloc se face o adancitura in care adauga drojdia faramitata intre degete, sare si zahar si apa calduta.
Se amesteca usor, se acopera si se lasa putin la crescut , dupa care se framanta bine aluatul.
Se acopera si se lasa si aluatul la crescut....
......apoi se modeleaza sfintii in forma cifrei 8, de marimea pe care o doriti (mie mi-au iesit 25 de sfinti dintr-un kg de faina), se aseaza in tava tapetata cu faina si se lasa din nou la crescut.....
Cand vi se pare ca aproape si-au dublat volumul se dau la cuptorul incins.
Macinati miezul de nuca si amestecati-l cu cateva linguri de zahar.
Mai e nevoie doar sa-i mancati si sa nu uitati de cele 40 sau 44 (in functie de zona din care sunteti) de pahare cu vin sau rachiu (dupa cum va tin puterile)! Sa-i mancati cu voie buna!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu