Astazi mi-am dat seama ca perioada de glorie a butoiului cu varza murata e pe cale sa apuna si eu nu am apucat sa fac inca o ciorba de perisoare acrita cu zeama de varza, asa ca mi-am procurat cele necesare si m-am apucat de treaba....mai vreau sa va spun ca acritul ciorbei cu zeama de varza nu este deloc specific zonei noastre, la noi de baza e borsul de putina, insa de cand am auzit si incercat metoda asta,
pentru ca mi-a placut foarte mult, in sezonul rece prefer sa acresc astfel ciorbele cu carnuri.
Ingrediente:
- o ceapa
- doi morcovi
- rosii - pentru ca acum e extra sezon - eu am pus zarzavat congelat care contine rosii si ardei
- ardei
- patrunjel
Pentru perisoare - carne tocata cam 300-400g - eu am avut de pui
- o ceapa
- 2 oua
- orez - cam 2 linguri
- piper si sare
si bineinteles....zeama de varza (dupa gust)
Se pune la fiert zarzavatul, mocovul si ceapa tocate in apa (cam 2 litri) cu foarte putina sare (nu uitati ca zeama de varza contine multa sare)
zeama de varza se strecoara si se pune la clocotit separat
intre timp se prepara compozitia pentru perisoare: se toaca si se caleste foarte putin o ceapa, se ia de pe foc, se adauga orezul si se lasa la racit
iar cand s-a racit se amesteca cu carnea tocata, piper, oua si 1-2 linguri de faina cat sa se lege bine compozitia
cand legumele sunt aproape fierte se adauga zeama de varza si se mai lasa 5 min sa fiarba impreuna, dupa care se adauga perisoarele - eu le fac cu ajutorul a doua linguri, insa se pot face si cu mana....
apoi se lasa sa fiarba la foc moderat vreo 15 min....iar la final se adauga verdeata tocata-patrunjel si leustean
.....si gata.....un ardei iute si sa aveti pofta!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu