Multi ani, eu una, nu am stiut ca "Fasolea cu ciolan" e mancarea noastra nationala...insa, de cand am aflat, (dar si pentru ca ne place mult!) in fiecare an de 1Decembrie, impartim un ceaun mare cu prietenii...da, un ceaun, pentru ca fasolea e cea mai buna cand indeplineste cel putin urmatoarele 3 conditii: cand e facuta in cantitate mai mare, cand e pregatita la ceaun si e fiarta la foc de lemne (pirostrii sau soba - eu am apelat la ultima varianta, pentru ca e
destul de frig afara).... si ar mai fi o conditie, dar asta e cu iz suicidal, si anume sa nu ii schimbati apa DELOC! - dar, daca faceti asa, sa va asumati vina!
Ingrediente:
fasole
ciolan afumat
ceapa
praz
morcov
gogosari
rosii
marar si patrunjel
o crenguta cimbru
ulei de masline
Fasolea se alege, se spala si se lasa la umflat in apa rece, de preferat din seara precedenta, daca nu, macar 4-5 ore.
Pentru a nu avea un gust prea puternic de afumatura eu am fiert vreo juma'de ora ciolanul separat.
E momentul sa pregatim legumele: praz, ceapa, morcov, ardei si rosii (decat sa puneti ardei si rosii proaspete, la vremea asta, mai bine puneti un pachet de zarzavat din congelator, e mult mai gustos), apoi taiati-le dupa stiinta voastra si adaugati-le in ceaun; mai puneti sare si un pic de ulei de masline si lasati la fiert, la foc mic.
Dupa ce ati oparit ciolanul, il scoateti la scurs si il taiati bucati, apoi adaugati bucatile de carne si oasele in ceaun peste fasole. Aveti grija sa nu adaugati foarte multa apa- dar nici sa nu ramana fasolea fara zeama- astfel incat, cand e gata fiarta sa fie scazuta.
La final adaugati un pic de cimbru si verdeata tocata....si, gata! dati sfoara in tara si chemati poporul la masa!
...nu inainte de a tranti si o mamaliga alaturi - ca doar si ea e brand romanesc!
Sa aveti pofta!
...un castron cu fasole in casa
si unul afara.....
La multi ani! si sa fiti mandri de tara voastra oriunde ati fi!
Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!
12 comentarii:
Grozav,asta ar fi trebuit sa fac azi,ca tot romanul!Pupici!
Ador ciorba asta, e ca la mama acasã!
Ramona-nu e ciorba, chiar daca e mai zemoasa, e mai mult fel de baza...O zi buna!
Teo-daca nu ai facut, te astept la masa!
Am venit la tine sa cinez.Mi-a placut mult.Multumesc pentru masa.O seara buna sa ai.
Dia - Mersi de vizita si sa-ti fie de bine! Te pup!
Nu e o critica pentru autoarea blogului... Dar... Fasolea cu ciolan NU este mancarea traditionala romaneasca! Obiceiul de a manca fasole cu ciolan de 1 decembrie a pornit acum cativa ani de la "Ciolaniada" de prost gust a ProTV-ului! Asta nu inseamna ca nu e o mancare buna (pentru amatorii de fasole), dar sa faci din asta o mancare nationala este deja prea mult.
Zau ca mi-ai facut pofta la felul in care arata...
Savuros !
Vivi e post ai am sa servesc doar fasolea...ciolanul ti-l las tie !
Weekend placut !
Sidy- pai, pentru mine postul nu e tocmai un punc forte, asa ca te apreciez...ms de vizita!
Draga anonim - cum am scris si la inceputul postarii, ne si place acest fel de mancare, dar principalul motiv pentru care il facem de 1Dec, e ca suntem genul de oameni, care profita de orice mic-motiv pentru a se bucura de o masa alturi de prieteni...mi-ar fi placut totusi sa stiu cu cine vorbesc! Mersi de vizita!
Ador fasolea cu ciolan , dar aici ...ioc ciolan . M-am servit cu o portie de la tine , sper ca nu e cu suparare .
Dorina - nu e cu suparare, din contra, e cu placere!...iar daca e nevoie, trimitem un ciolan!
Trimiteți un comentariu