despre mine...

Fotografia mea
Bacau, Romania
Imi place sa descopar locuri si gusturi noi,... lucruri si oameni care sa-mi aduca bucurie si de la care sa invat ceva nou si de bine.

joi, 24 februarie 2011

Hummus

    Humus-ul se incadreaza clar la categoria "mancaruri sanatoase" si totodata....gustoase.
    Este un preparat ce se intalneste in mai toate tarile arabe, insa de un timp, odata cu inmultirea restaurantelor cu specific, a devenit destul de cunoscut si agreat si de gusturile noastre....si nu degeaba, este un fel de mancare destul de versatil, se potriveste in multe momente, se prepara destul de rapid (asta daca ai nautul gata fiert, din conserva).... poate fi un
aperitiv deosebit, un mic dejun sanatos sau poate insoti cu succes un sprit mai prelungit cu prietenii daca il serviti cu bastonase de morcov crud si castravete.....ideal e sa aveti permanent in casa o conserva de naut si tahina(pasta de susan) pentru ca astea sunt ingredientele principale si atunci puteti incropi imediat o gustare!
  De data asta eu am avut naut uscat si a durat un pic mai mult.......dar ca un mic pont: puteti fierbe mai mult naut o data si puteti pune portii din boabele fierte la congelator, iar cand aveti nevoie doar decongelati.

    Ingrediente:

 - naut cam 500g uscat
 - tahina cam 2 linguri
 - lamaie o bucata
 - usturoi 1/2 capatana
 - ulei de masline

Se pune nautul la inmuiat in apa rece, peste noapte, exact ca fasolea si se fierbe la foc mic pana se inmoaie boabele.



Cand e fiert se scurge, se pastreaza un pic de zeama si se paseaza fie cu ajutorul robotului de bucatarie fie cu ajutorul blender-ului,



apoi se adauga usturoiul, zeama de lamaie, uleiul de masline (cateva linguri), sare si pasta de tahini si se continua mixarea pana la omogenizarea completa a ingredientelor.



.....daca vi de pare ca e prea vartos mai adaugati putina zeama(din care a fiert nautul) si tot acum e momentul sa gustati si sa adaugati dupa propriul plac inca un pic de usturoi daca il vreti mai intepat si/sau un pic de lamaie daca il vreti mai acrut.
  Il asezati in farfurie, facandu-i o adancitura in mijloc, unde stopiti cu ulei de masline si presarati un praf de chilli.


De data asta eu l-am insotit cu celebra lipie libaneza....care musai sa fie si pe post de furculita....asta ca sa pastram pana la capat traditia arabeasca!
....dar merge de minune si cu bastonase de legume (morcov, castravete sau ardei) 


Sa aveti pofta si sa fiti iubiti!



Nu uitati! Gatiti cu inima si bucurati-va de bucate alaturi de oameni dragi!





2 comentarii:

Povestigustoase spunea...

Buna, nu vrei sa facem schimb de linkuri?

Povestigustoase spunea...

Si eu te-am adaugat;) Multa bafta!